NALEWKA WZMACNIAJĄCA – przepis

Do słoja wsypać suszonych: po 25 gramów korzenia lubczyku i kardamonu, po 5 gramów cynamonu, imbiru, tymianku, gałki muszkatołowej, liścia pokrzywy, kwiatu bzu czarnego. Dwa litry wytrawnego czerwonego wina gronowego zmieszać ze 100 mililitrami spirytusu i wlać do słoja. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić na miesiąc. Nalewkę zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Dodać dwieście gramów ciemnego płynnego miodu. Dobrze wymieszać.

SKŁADNIKI: po 25 g suszonego korzenia lubczyku i kardamonu, po 5 g cynamonu, imbiru, tymianku, gałki muszkatołowej, liścia pokrzywy, kwiatu bzu czarnego, 2 I wytrawnego czerwonego wina gronowego, 100 ml spirytusu, 200 g ciemnego płynnego miodu.

DZIAŁANIE:

Nalewka wzmacniająca polecana osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie lub po ciężkiej chorobie. Użyć można w zaburzeniach trawienia. Działa rozkurczowo na układ trawienny, moczopędnie i wiatropędnie. Pomaga w perystaltyce jelit. Zwiększa wydzielanie żółci. Wzmacnia żołądek. Pomaga w leczeniu bólów głowy.

DAWKOWANIE:

Pić łyżkę stołową w razie potrzeby.

Przepisy na nalewki zdrowotne

Polskie Zioła